Coromandel

Whangamata – de Coromandel is een schiereiland aan de oostkust van het noordereiland, waar veel Aucklanders op vakantie gaan. Iets buiten Whangamata slapen we op een DoC site. De volgende ochtend gaan we het stadje in, op voor een birthday breakkie voor Kim en shoppen wat rond. Het is een mooi plekje aan de oostkust aan het begin van de Coromandel.  Met de juiste swell kun je hier goed surfen. Op de beach loopt het een beetje. Wanneer het echt goed is loopt ook Whangamata Bar, maar vandaag niet. Hierna verkennen we een deel van de oostkust en bezoeken Onemana, Pauanui, Tairua, Hot Water Beach en Cook’s Bay. Onemana en Pauanui bestaan uit luxueuze vakantiewoningen met huizen met eigen aanlegsteiger voor de net zo luxe jachten. De top in zijn klasse moet toch zeker wel de woning zijn met de helikopter op het gazon. We zoeken ons eigen huis uit en wegen de voor’s en tegen’s af met Scheveningen.

Purangi Winery – vlak voor Cook’s Bay zien we een bordje met pizza en draaien het terrein op. Hier maken we kennis met de ADHD Kiwi Daniel, half Fries en half Welsh. Hij brouwt zijn eigen wijn en allerlei andere drankjes waar we nog nooit van gehoord hebben, maar die we wel allemaal even proeven. Er zijn twee soorten pizza’s: vegetarisch en niet- vegetarisch. De pizza’s worden gekruid met eigen kruiden, die her en der op het land geplukt worden, voordat het de oven in gaat. We worden bekogeld met grapjes, nieuwe Nederlandse woorden, en andere onzin. We raken aan de praat verschillende mensen en in het speciaal de man die vanuit Nieuw Zeeland naar Nederland is overgehaald om in Friesland Sunnie Boy te melken. We noemen hem de bull wishparer, gezien hij de beste in zijn soort (b)lijkt te zijn. Pizza’s en drankjes verder kruipen we een paar meter verderop onze van in. We kunnen gratis op het terrein staan, en de deur blijft open zodat we naar de wc kunnen. Purangi Winery, vergeet de naam niet. Een gave vrijbuitersspot in de Coromandel.

 

Otoma Beach

Otoma Beach

Hot Water Beach – met een wat zwaar hoofd rijden we vroeg in de ochtend naar Hot Water Beach. Net als in Kawhia kun je hier een kuil op het strand graven en je eigen hot pool uit scheppen. We hopen een poel van andere mensen van de vorige avond weer uit te kunnen graven. Helaas heeft hoog tij snachts alle kuilen weggevaagd. Ondanks dat we echt vroeg zijn deze ochtend zitten er al mensen rug aan rug in hun eigen gegraven kuilen. We voelen met onze voeten de warmte van het water aan de randen van de reeds gegraven kuilen, maar een eigen kuil graven we niet. Helaas bereikt ook de swell Hot Water Beach vandaag niet, dus gaan we naar Hahei  en boeken een een guided kayak tour naar Cathedral Cove.

Cathedral Cove

Cathedral Cove

Cathedral Cove – is gelegen in een maritiem reservaat. Sinds de overheid dit stuk als beschermd gebied heeft aangewezen is het aantal vis en andere zeedieren met maar liefst 1600% toegenomen. Dit houdt in dat er helemaal niet gevist mag worden in dit gebied, ook niet voor eigen gebruik. We kayakken uit richting een van de eilandjes voor de kust en steken terug over naar de kust naar Cathedral Cove. Hier stoppen we en zetten deze door erosie ontstane arch op de foto. Langs deze witte stranden en kraakhelder water kayakken we weer terug. Wanneer we bij de van komen is het raampje van de passagierskant open. Ook hier staan bordjes met waarschuwingen dat je je auto goed moet af sluiten en waardevolle spullen uit het zicht moet laten. Ook nu na een korte check zit alles er nog in en zijn we zelf vergeten de boel af te sluiten.

Whitianga – na het kayakken rijden we door naar Whitianga en zien bij toeval Maurice, Ilse en kleine Jonte weer. Ze zijn op bezoek bij vrienden. We drinken wat met zijn allen in de zon en met uitzicht over het water. Ook Whitianga is gelegen aan de kust en heeft een natuurlijke binnenhaven verborgen tussen de groene bergen. Does it get any better than this?!

Weg naar Opito

Weg naar Opito

The far north of the Coromandel – vanuit Whitianga rijden we de volgende dag omhoog verder langs de oostkust naar het noordelijkste puntje van de Coromandel. We stippelen een route uit langs Opito, Otoma Beach, Matarangi, Te Rerenga, via Coromandel Town naar Kennedy Bay, Port Charles, Sandy Bay en overnachten op Stony Bay. Onderweg stoppen we in Opito en Otoma Beach. Twee liefelijk wonderschone plekjes aan het strand en verstopt achter een rij groene heuvels. Als je het echt goed doet dan heb je hier je vakantiewoning. Later op de dag lopen we vanuit Whangapoua over de rotskust en door de bush naar New Chum’s Beach. Dit pareltje is een prachtige baai, die niet met de auto te bereiken is en niet is bebouwd. Het merendeel van de baaien van de Coromandel is dit namelijk wel. Zelfs in het meest noordelijke puntje vind je aardig wat (vakantie)woningen. In New Chum’s Beach doen we even of dit onze eigen baai is, met huis aan het strand en een beachbreak voor de deur.

Eind van de dag komen we aan in Stoney Bay. Dit is onze laatste nacht in de Coromandel. Mogen komt cycloon Lucy in het noorden aan de oostkust aan land. Ongeveer waar wij nu zitten. We twijfelen nog even of we wel echt weggaan. Misschien worden de wegen wel onbegaanbaar en hoeven (kunnen) we over een paar dagen niet naar huis, en kunnen we mooi langer in Nieuw Zeeland blijven. Het bevalt ons niks dat het einde van de trip in zicht komt. We wensen de campkeeper een veilig verblijf toe voor de komende dagen. Hij blijft ook tijdens de cycloon op dit puntje van de Coromandel samen met nog een paar andere achterblijvers. We verlaten de Coromandel via de westkust. Kim heeft een mooi plaatje gezien in een magazine bij Taranga en Mount Manganui, dus daar gaan we heen.

Campground Stony Bay

Campground Stony Bay

 

Advertenties