Raglan

Ruapuke – vanuit Hamilton rijden we ’s avonds al door naar Raglan. Het is te laat om nog op een camping te kunnen staan, dus we moeten zelf een plekje zien te vinden. We verdwalen hopeloos in het donker op de gravelroads rondom Raglan met een falend GPS systeem. We dwalen een tijd rond op zoek naar Te Toto Gorge. Het verhaal gaat dat rivaliserende Maori stammen de hoofden van tegenstanders van deze klif naar beneden de zee in gooiden. Niet helemaal teleurgesteld vinden we dit punt vanacht niet. We rijden tegen Ruapuke aan, een van de surfstranden vlakbij Raglan, en overnachten hier.

Huis Anne & Dean

Gezellig Huis Anne & Dean

Raglan – bekend als de surfspot in Nieuw Zeeland. Deze plek pakt altijd wel swell, zelfs wanneer het heel klein is. Wanneer er niet gesurft meer kan worden op de Beach, Manu Bay, Whale Bay of Indicators, kun je uitwijken naar Ruapuke. Manu Bay is toch wel de meest favoriete surfspot, waar naast de locals samen met ons een boel surftoeristen liggen. Het een unieke linkse pointbreak, welke met de juiste omstandigheden een van de langste linkse golven in de wereld is. Voor goofy footers zoals wij een perfecte spot. In het begin van de week is de swell 2-2,5 meter. De voorspelde 3 meter blijft helaas uit. We zien dus geen big wave surfers die met jetskies de golven ingetrokken worden. Hierna wordt de swell lager en blijft rond 1 meter hangen. Voor die dagen gaan we naar Ruapuke.

Vissen

Vissen op Papanui Point

In Raglan slapen we bij Anne en Dean, die we kennen uit Scheveningen en hier nu wonen. Ook Maurice, Ilse en kleine Jonte zijn er. Samen drinken we ’s ochtends bakjes koffie, surfen we Manu Bay of Ruapuke, eten we fish en chips in de haven, drinken we biertjes in de zon en gaan we vissen op Papanui Point. Rondom Raglan bezoeken we de Bridal Veil Fall en rijden we voorbij Te Mata naar de volgende natuurlijke haven Kawhia. In tegenstelling tot Raglan stelt Kawhia niets voor. Net als bij Hot Water Beach in de Coromandel moet het bij Kawhia met laag water ook mogelijk zijn om op het strand een gat te graven en je eigen hot pool te maken. Het warme lava zit dicht onder de grond en warmt het water tot 60 graden op. Het strand is groot en leeg. We weten niet zo goed waar we moeten graven en houden het voor gezien. Na een ruime week en een laatste ochtendsessie op Manu Bay trekken we naar de Coromandel aan de Oostkust.

 

Advertenties